sobota, 16 października 2010

Pozostałości z Windows 3.0

W lokalnych zasadach grupy (gpedit.msc) mamy do dyspozycji ciekawy element, który swoją nazwą zachęca do użycia: Ukryj i wyłącz wszystkie elementy pulpitu. Przed administratorów jest czasami wybierany jako sposób na odebranie użytkownikom dostępu do pewnej funkcjonalności pulpitu. Niestety ustawienie to w swojej naturze przenosi nas wstecz o jakieś 15 lat (a nawet i więcej!). Opcja wymieniona powoduje, że odkrywany jest pulpit znany jeszcze z Windows 3.0. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ ten pulpit cały czas jest – jest tylko przykrywany przez Windows Eksploratora. Opcja ta więc wyłącza właściwe tylko Eksploratora i otrzymuje to, co znamy od wielu, wielu lat.


Jakie są konsekwencje takiego podejścia? Oto najważniejsze:

- dwuklik na pustym pustej części pulpitu uruchamia Task Manager’a

Jeżeli więc chcesz tego uniknąć należy posłużyć się raczej polisami typu: Usuń ikonę Kosz z Pulpitu itp.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza